Mars nytt från Essential Foods – Hundens tassar

Essential nyheter info

Mars nytt från Essential Foods – Hundens tassar

Traska på med fina trampdynor

Hundens tassar kan råka ut för lite av varje under loppet av en livstid. Vi har här sammanställt några tips på hur du håller tassar och trampdynor friska!
Vi börjar med att titta lite på tassen och hur praktiska dessa söta kroppsdelar faktiskt är. Hela tassen och speciellt trampdynorna är som mänskliga händer och fötter och uppbyggda av en massa små ben, muskler, senor och ligament.
Dessutom innehåller tassen keratin, kollagen, muskel- och fettvävnad. Man kan dela in tassen i fem delar, som du kan se på bilden nedan:
Hundtassens uppbyggnad
Klorna, fingertrampdynor (tårna), handflatetrampdyna (kudden i mitten), daggklon och handknölstrampdyna (kudden längst bak).

Vad kan tassen göra?
Förutom att hunden använder tassarna att gå på har de även många andra funktioner för hunden som du kanske inte är medveten om.

Trampdynorna ger extra stoppning så de kan skydda ben och leder från stötar, de skyddar hunden med isolering i speciellt varmt eller kallt väder och stödjer hundens gång.
Ett forskarteam från Japan har upptäckt att hunden har en speciell krets som hindrar tassarna från att frysa och håller resten av hunden varm på samma gång. Hunden har blodkärl i trampdynorna så att värmen kan spridas från ett blodkärl till ett annat. Detta utbyte använder det varma, syresatta blodet från kroppen för att värma upp blodet som har varit i kontakt med
en kall yta innan det återförs till kroppen. Detta ger kroppen, tassarna och organen en stabil temperatur.
Det betyder förstås inte att alla hundar kan hänga med på längdskidåkning i Norge eller i Sverige och hundens tassar bör fortfarande skyddas från för många minusgrader.
Medan det yttre, feta lagret av trampdynorna håller värmen, finns det svettkörtlar i de inre organen. Dessa håller hundens temperatur nere under varma temperaturer. Körtlarna trycker ut svett ur kroppen och fuktar samtidigt hundens tassar så de inte torkar ut.
Vissa experter menar att det tack vare cirkulationen i tassarnas funktion kan vara fördelaktigt att massera hundens trampdynor. Andra menar dock att regelbundna promenader ger tillräckligt med massage till systemet.
Sår på tassarna
Tassarna används flitigt av hunden både på gator, i parker, på stränder med mera. Det kan hända att hunden skär sig på trampdynorna på vassa stenar eller glas. En reva på trampdynan kan blöda väldigt mycket och det kan se allvarligt ut. Som tur är, är det sällan allvarligt, men djupa sår kan kräva en tur till veterinären.
Det första du kan göra är att rengöra såret med klorhexidin och sätta på ett tillfälligt bandage.
OBS: Låt inte din hund slicka på sina tassar eller sår! Tyvärr är det ett gammalt talesätt att hundens saliv innehåller enzymer som läker sår. Hundens saliv är en bakteriebomb och gör bara saken värre. Även om hundar har en naturlig instinkt att slicka sina sår, betyder det inte att det är en bra idé.
Klorna
Hundklor används till att gräva, klia och mycket annat, precis som vi människor använder naglarna på fingrarna. Hunden är dock mycket mer beroende av sina klor än vad vi är. Precis som hos människor är hundens klor gjorda av ett dött och nervlöst yttre lager av keratinprotein, som ligger över en mycket känslig vävnad, fylld med blodkärl.
Om din hund har ljusa klor kan du se de små rosa blodkärlen i klon. Därför är det viktigt att inte klippa hundens klor så korta att du träffar blodkärlet. En bra tumregel är att hundens klor ska klippas när man kan höra att de slår i golvet när hunden går eller springer. Om du inte har modet själv att klippa hundens klor, kan du ta med dig hunden till hundfrisören eller till veterinären. Väldigt många zoobutiker erbjuder också kloklippning.
Precis som hos människor är protein, biotin och vitamin A viktigt för friska klor hos hunden. Läs mer om detta i avsnittet nedan.
Näring till tassarna
Precis som för resten av hundens kropp (hud, hår, muskler, skelett och organ) hålls den frisk av bra näring, och rätt kost är också viktigt för att hålla tassar och trampdynor i toppform. Zink, vitamin A och essentiella omega-3-fettsyror hjälper alla till att hålla hud, hår och tassar friska.
Kalcium är också viktig för produktion och underhåll av keratiniserad vävnad (klor/naglar). Zink är också viktigt för att aktivera de kalciumberoende enzymerna i denna process. De flesta hundar och katter får i sig tillräckligt med kalcium genom kosten, men om en brist skulle uppstå kan tassarna ta skada och bli oregelbundna som följd.
Tassarna ska vara släta, tjocka och friska. Om trampdynorna verkar platta, torra, spruckna och/eller oregelbundna kan det vara tecken på undernäring eller andra problem såsom sjukdom eller infektion.
De näringsämnen vi nämner ovan finns givetvis i våra måltider, godsaker och kosttillskott. Zink hittar man bland annat i kött, men även i grönsaker som till exempel ärtor. Många grönsaker innehåller också vitamin A, som morötter, blomkål, sötpotatis och spenat. Alla ESSENTIAL FOODS måltider innehåller källor till zink, vitamin A och omega-3 i tillräcklig mängd.
NAUTICAL LIVING är den måltid hos ESSENTIAL FOODS som har det största andelen omega-3-fettsyoror. Om man önskar under en period ge lite extra omega-3, kan OMEGA 3 OIL rekommenderas. Bland godsakerna kan du även hitta extra källor till omega-3 i våra fiskgodsaker, samt vitaminer, mineraler och zink i både FINEST, MINI DELIGHTS, SKIN DELIGHTS och DENTAL DELIGHTS och generellt i alla andra DELIGHTS.