Våra hästar

Våra hästar är av rasen American Curly Horse, en allergivänlig, klok och lockig ras från USA

fam curly ALLERGIVÄNLIG HÄST

Till Källhagens Gård kan allergiker komma och se om de tål rasen. Man kan även komma för vad vi kallar ”allergiterapi”, då umgås du med någon av våra American Curly upp till en timme, ute eller i vårt luftiga stall. Vi vill redan här säga att det inte finns några garantier att alla tål våra hästar. Det är alltid individuellt både från person till person och från häst till häst. Nu höst/vinter 2022 har vi bara American Clurlys här på gården, så bra tillfälle. Vi har INTE ridning utan erbjuder umgänge och pyssel. Om du är intresserad av detta maila oss för mer information: info@kallhagensgard.se
Läs gärna även lite mer om de studier som är gjorda här nedan.
Ridsports artikel här
Forskningsstudien här

Här ser ni lite bilder på våra egna privata hästar på Källhagens Gård. Bilderna kommer blir fler och fler, precis som hästarna… Just nu finns det fler bilder på vår facebooksida än här.

Vi köpte våra två första American Curly ston Sasha LS och Sitt´s Hera i oktober 2005. Då var Sasha 15 och Hera 6 år. Vi valde en allergivänlig häst eftersom vår ena dotter är allergisk. Det bästa köp vi någonsin har gjort. 2010 skickade vi iväg båda stona till Ekby Curlys för att bli betäckta av deras fina hingst Missouri´s Pale Face ”Cloud”. Det resulterade tyvärr bara i en dräktighet. Men vi är ju såklart glada att Sasha blev dräktig och gav oss vår underbara avkomma, Shiloh Spirit som föddes 29 maj 2011. Shiloh betyder lilla bror på indian språk.

Tyvärr fick Sasha svår kolik med tarmvred dec/jan 2011/2012 och vi var tvungna att ta bort henne på Ulltuna djursjukhus i  januari 2012. En mycket stor sorg och saknad för oss alla här på Källhagens Gård.

Som tur var hade vi i stort sett vant av Shiloh då, så han klarade sig bra i vård av sin halvsyster Hera. De var ett riktigt radarpar som verkligen älskade varandra. Shiloh fick åka iväg på unghingstkollo från 8 månader tills han kastrerades och fick sedan komma hem igen.

Januari 2015 köpte vi lilla Dancing Fire Princess som vi kallar Ayasha (betyder den lilla på Indianspråk) hon var 1 år när vi köpte henne men född i december (så i hästtermer 2 år). Hon är en släthårig curly, alltså inte så lockig men fortfarande allergivänlig. Men det här med allergivänlighet är ju olika för olika personer och hästar. Alla tål dem tyvärr inte. En del tål vissa men inte andra osv. Ayasha visades på sommarpremiering som 3 åring och fick Diplom och 40p

Hera fick tyvärr fång trots att vi fodrat henne som EMS hästen hon var. Hon visade ingen hälta fast hon bara hade nån mm kvar på sulan. Hon behandlades av veterinär och vi gav henne dubbel dos av St Hippolyts Glucogard och Lamin Forte vilket hjälpte henne tillfriskna fortare. Finns bildbevis på röntgen bilder av hennes hovar akut och efter 6 veckor av Glucogard och Lamin Forte. Det tog ju ändå 1 år av rehab innan hon var helt ridbar igen och kunde gå med de andra vintertid. Men jag hann aldrig få njuta mer än 3 månader med en frisk häst. Den 10 mars 2019 fick hon akut tarmvred och vi var tvungen att avsluta hennes lidande här på gården. En fruktansvärd morgon för mig att hitta min älskade häst ha så ont och bara be mig om hjälp. Jag saknar henne ännu så många år senare. Hon var den snällaste av hästar med ett hjärta av guld. En ”one of a kind”. Jag vet att jag aldrig kommer att äga en sådan häst igen. Hon finns för alltid i mitt hjärta.

I oktober 2019 åkte vi till Örnsköldsvik för att bara titta på ett fint litet curly sto. Vi gjorde det som en utflykt min dotter och jag för att få annat att tänka på. Var inte meningen jag redan nu skulle hitta en ny häst. Men sedan i april 2020 kom hon hem min Little Miss Queen of Darkness, jag kallar henne ”Darcey”. Hon kom som den virvelvind hon är. Det blev en tuff resa innan vi hittade fram till varandra, men nu har vi fått en bra relation jag och min nya häst. Hon är ingen Hera men jag valde en annan färg, en annan typ av häst just för att inte jämföra dem och det har varit bra. Med Darcey måste jag vara här och nu, hon utnyttjar gärna om man tänker på annat så det gäller att vara med. Full fart

Vi har även en inackorderad fin curly här på gården som heter Khalua Splashes, hon ägs av Linda Calesson, men vi är glada att vi får ha henne här hos oss, hon var jämnårig med vår Hera och är född 2000.

 

Sasha LS 1990-2012
Sitt´s Hera 2000- 2019
Shiloh Spirit 2011

 

Dancing Fire Princess ”Ayasha” 2013
Little Miss Queen of Darkness ”Darcey” 2015
Khalua Splashes 2000

 

Alla krullisar då (Ayasha, Hera, Shiloh, Khalua)

 

American Curly Horse på Källhagens Gård
Alla krullisar nu (Darcey, Ayasha, Shiloh, Khalua)