American Curly Horse history

American Curly Horse – den allergivänliga hästen från Amerika

Här nedan följer lite information om American Culry Horse, den lockiga allergivänliga hästen från Amerika.

1989 bildades The Curly Horse Foundation, en forsknings- och utbildningsstiftelse, för att identifiera och bevara den utrotningshotade Curlyhästen. Stiftelsen utvecklade också uppfödnings- och utbildningsprogram för att förvissa sig om att de ovanliga kvaliteter som Culryhästen har blir tillgängliga för framtida generationer. Hittills har The Curly Horse Foundation´s forskning bl a visat att det funnits lockiga hästar i Sydamerika från 1700-talet fram till 1940-talet. Huruvida de är släkt med nordamerikanska Curlies eller inte vet man inte. Dessa lockiga hästar utsattes på grund av oförstånd för hänsynslös slakt och utrotades systematiskt.

Vidare konstaterar man i sin rapport att Sioux- och Crowindianer redan på 1600-talet hade lockiga hästar, American Curly Horse. Dessa var medicinmannens och hövdingens hästar och fick bara ridas av dessa. Eftersom indianerna saknade skriftspråk tecknade man ned viktiga händelser och tidpunkter i s.k. ”pictographs”. I dessa kan man bl a avläsa att vintern 1801-1802 skulle bli känt som åren då Sioux stal några Curlyhästar från Crow. Vid årets första buffeljakt var medicinmannens Culryhäst utsedd att ridas först och medicinmannen skulle också fälla den första buffeln. Från slaget vid Little Big Horn finns hövdingen Red Clouds teckningar där en  Curlyhäst finns med. I hästarnas päls avlästes ”vinterräkningen” eller åren, genom dess lockar på vintern och fällning på våren.

päls heraAmerican Curly horse öga, Källhagens Gård

Genom alla decennier detta århundrade finns rapporter om lockiga hästar i Amerika. Observationer koncentreras till vissa speciella geografiska regioner och karaktärsdragen stämmer med varandra. Fortfarande kan man hitta Curlyhästar i vilda hjordar av mustanger i Nevada, Colorado och Wyoming.

Omkring år 1900 fick John Comaita i Eureka, Nevada, in Curlyhästar i sina inhägnader  liksom Peter Damele kort därefter. Dessa hästar hade överlevt en särskilt svår vinter i Nevadas berg. Dameles upptäckte att dessa hästar var tåliga, mycket lättlärda och hade exeptionell uthållighet och man började använda dem i sin avel. Många av dagens Curlyhästar härstammar från Dameles hjord. (så också våra hästar)

1971 grundades the American Curly Horse Registry och idag (2003) finns ca 2 000 hästar registrerade. Registret fick då namnet ”American Bashkir Registry” genom att man vid den tiden hade en teori om att det funnits lockiga hästar i bashkiri-regionen. Forskning visade dock på 1980-talet att så inte är fallet. Basjkirponnyn är en släthårig ras och American Curly och Rysk Basjkir är inte på något sätt besläktade med varandra. I enlighet med forsningen röstades på årsmötet 1997 igenom att ta bort ”Bashkir” i registrets namn och det heter numera alltså American Curly Horse Registry.

1992 importerades de första Curly hästarna till Sverige. Det var hingsten Shenandoha Cherokee och stoet Ebony Apache Girl. Till en början blev curlyn förväxlad med den ryska Basjkirponnyn som importerades till Sverige kring 1993 och som också såldes som Bashkir Curly. Något som uppmärksammades i USA bland Curly ägare och som gjorde att man även i USA beslöt om en namnändring från American Bashkir Curly till American Curly Horse. Man hade här i Sverige samma förening för de båda raserna men 1998 delades den gemensamma föreningen i två. Det finns nu ett 40-tal hästar varav ett 20-tal är importerade. Intresset för den sympatiska Curlyhästen har varit stort i Sverige.
(texten hämtad från Svenska American Curly föreningen)

allerigvänlig american curly man, Källhagens GårdAmerican curly horse man, Källhagens Gård

Bild på manen som ska vara delad med mittbena, vissa hästar tappar nästan all man och svans på sommaren (de s.k homozygota). Ögonfransarna uppåt böjda och öronen ska vara lurviga innuti året om.

Nedan text är hämtad och fritt översatt från den Amerikanska sidan för ICHO – International Curly Horse Organisation:

Den mest märkbara egenskapen hos en American Curly är deras lockar. De är lockiga i öronen året runt. De flesta curlies har lockig päls som framför allt syns på vintern. Alla curlies har dock inte lockig päls, deras päls kan variera från slät till väldigt lockig. På somrarna är vissa helt släta, de är åtminstone mindre lockiga på grund av at pälsen är kortare. Pälsen är även allergivänlig. Curlyns man är ofta lockig och alltid delad i två. Den har brett mellan ögonen och oftast även mellan öronen. Öronen har antingen trubbig topp eller så är den lätt svängd.

American Curlies är tåliga, starka och atletiska. Curlyn är även väldig intelligent och lättlärd vilket gör att den kan användas inom alla dicipliner. Dem har långa steg och djärva rörelser.

Deras mankhöjd ligger oftast mellan 147 och 155 cm men det förekommer i alla storlekar och typer. Den förekommer även i alla färger.

Curlyn är väldokumentarad bland amerikanska vildhästar sedan 1700-talet. Den har flera egenskaper som anpassats för överlevnad. Den har effektiv storlek, styrka, uthållighet, en kort rygg, raka och starka ben och starka hovar. En curly behöver oftast bara skos om den blir riden mycket på slitande underlag.

En typisk curly är omtänksam, fridfull, lättlärd och lugn. När den blir skrämd stannar den ofta för att titta och tänka innan den blir panikslagen.

 

[fb_button]