Nyheter och info Januari

Essential nyheter info

Nyheter för katten från ESSENTIAL FOODS!

Jaguar kattfoder Essential Foods

 

Nu finns det nya förpackningar av ESSENTIAL FOODS outstanding kattmåltid, JAGUAR att beställa, 1,5 kg och 12 kg. Naturligtvis finns fortfarande 3 kg påsarna kvar och det går fortfarande att köpa 4×3 kg av Jaguar.

Under kvartal ett i år kommer vår nästa kattmåltid, PANTHER, nu för kastrerade och steriliserade katter och under våren kommer ytterligare ett nytt kattgodis. Nu storsatsas det på katt hos ESSENTIAL FOODS vilket är jättekul!Jaguar kattfoder Essential Foods

 

 

ESSENTIAL FOODS – Nio långa liv med ordentligt kattfoder

Hos ESSENTIAL FOODS handlar det oftast om hundar, men det är väldigt viktigt att komma ihåg våra jamande vänner också och se till att de får den bästa möjliga kosten.

Hitintills har vi en måltidsvariant för katter: JAGUAR och några utsökta godsaker som kan avnjutas av både hundar och katter (LYNX , Småfiskar och MINI DELIGHTS).

Inom kort utökas sortimentet med två nya varianter, en för kastrerade/steriliserade katter och en variant till kattungar..

Vad krävs av kosten för att katten ska leva upp till sin fulla potential och få ett långt och hälsosamt liv? Vi tittar närmare på detta i denna artikel.

För katten då!
Vi börjar med lite historia. Tamkatten (Felis Catus eller Felis Silverstris Catus) har familjerelationer så långt tillbaka som 65 miljoner år sedan och för ca 9–10 miljoner år sedan blev katten som vi känner den i dag en gren av släktträdet.

Många tror att katten tämjdes i Egypten, men fynd har visat att katter (afrikanska vildkatter) tämjdes redan omkring 7 500 f.Kr. på Cypern. Katten kan ha attraherats av mänskliga bostäder, där möss och andra gnagare också samlades och i takt med att människor odlade alltmer blev kattens förmåga som musjägare ännu mer attraktiv.

Fun fact: En genetisk studie från 2007 visade att alla huskatter härstammar från fem honkatter av afrikansk vildkatt ca 8 000 f.Kr. i Mellanöstern.

Kattens matvanor har inte utvecklats särskilt mycket under dessa många år. De föredrar fortfarande kött och fisk på menyn – precis som sina släktingar såsom lejon och geparder.

Håll tassarna borta från franskbrödet!
Katter är uteslutande köttätare av naturen och vilda katter jagar smådjur såsom möss, groddjur, fåglar, insekter med mera. Även om katten får mat av människor är dess jaktinstinkt så stark att den fortfarande kommer jaga bytesdjur när den får möjlighet.

Katter klarar inte att leva som vegetarianer då de inte kan producera aminosyran Taurin. Taurin finns främst i kött inkl. fisk. Om katten inte får tillräckligt med Taurin kan katten bli blind då näthinnan blir igenkalkad och förstörs. Taurin är inte det enda näringsämnet katten behöver. Aminosyran Arginin är också livsviktig för katten. Om katten inte får Arginin går den ner i vikt och i värsta fall kan katten bli allvarligt sjuk som kan leda till att den avlider.

Det rekommenderas att katters diet ska bestå av minst 20 % protein. Katten har också mycket kortare magtarmsystem än till exempel hundar och har inte de enzymer som behövs för att smälta kolhydrater. Katter kan inte smälta eller få i sig näring från väldigt många växter.

Nio liv i balans
Du kan alltså inte mata din katt med vad som helst, för om katten inte får i sig tillräckligt med aminosyror från kött kan det gå riktigt illa.

Därför har vi satt ihop vår kattmåltid, JAGUAR, så den innehåller allt katten behöver – och de näringsämnen som katten skulle fått i sig om den åt gnagare och fåglar samt de näringsämnen som bytesdjuren har i sitt magtarmssystem.

JAGUAR innehåller över 95 % kött i form av Gressingham ankor, regionala Ross & Cobb kycklingar, skotsk lax, River Avonöring och en hel del färska ägg samt minimum med kolhydrater.

Faktum är att så mycket som 40 % av måltiden är protein och över 55 % av köttinnehållet är färskt. JAGUAR följer vår BOF-princip då måltiden innehåller mycket kött, inget spannmål och är tillagad så alla goda näringsämnen bevaras.

Och allt annat gott
JAGUAR innehåller som sagt även annat än rent kött. Vi har försökt efterlikna maten som katten skulle få genom sitt bytesdjur – och så har vi tillsatt lite själv.

Utöver det goda köttet ingår det även en mindre kompott av följande ingredienser; potatis, färska hela ägg, sötpotatis, ärtor, färsk kycklinglever, kycklingfett, linfrön, leverbuljong, alfalfagroddar, ärtfibrer, laxolja, vitaminer, mineraler, tranbär, acai, blåbär, mullbär, äpple, tomat, apelsin, päron, morot, spenat, blomkål, sjögräs, ringblomma, ginseng, grönt te, ingefära och prebiotiska tillskott.

JAGUAR passar till alla katter i alla åldrar tack vare det höga köttinnehållet och höga näringsinnehållet. Här nedan en bild på våra två katter Massimo (bruntabby) och Greys. Båda är en blandning av Bengal och Sibirisk katt och de är 5 år. De älskar kattfodret Jaguar och Massimo gör nästan vad som helst för en godbit Lynx eller Mini Salmon Delight.