Nyheter och info i December

Essential Nyheter

Vi vill informera er om att Essential Foods tyvärr måste höga sina priser från 1/1-22
Så passa på att göra din beställning NU – senast 30/12 för gamla priset

Årets förtrollande julklapp, färdig att lägga under julgranen – sista chansen för i år!

Nu är det inte många dagar kvar tills tomten knackar på dörren och vi  tänder ljusen i julgranen. Vad önskar sig din hund? Har du fixat alla klappar? Än finns ett fåtal fina julpåsar kvar att komma hit och köpa, vi hinner inte skicka ut dem nu innan jul men går ju även att ge som nyårspresent.

Julklappen är proppfull  med härliga, väldoftande godsaker från ESSENTIAL FOODS, inpackade och redo att läggas under julgranen.  Detta är speciellt framtaget godis och tuggisar just till jul i limited edition.


 

 

 

 

 

 

 

ESSENTIAL FOODS – köttet i våra måltider

Hos ESSENTIAL FOODS proppar vi våra måltider fulla med det bästa köttet som säkrar god smak, lukt och en massa näringsämnens såsom protein, vitaminer och mineraler till hunden.

Här kan du läsa lite om de olika landdjur som vi lägger i måltiderna. Fokus ligger på att djuren har behandlats bra och går fritt så mycket som möjligt.
Vi är övertygade om att detta gör skillnad i smaken i måltiderna och i hög grad påminner om den föda, hunden skulle ha fått i sig från naturen.

Ska hundar ha kött?
Evolutionärt har hunden utvecklats till att använda proteinkällor från vilda djur. ESSENTIAL FOODS prioriterar den höga kvaliteten av animaliska ingredienser.

Den nuvarande tamhunden (Canis lupus familiaris) har sitt ursprung från vargen (Canis lupus) som uteslutande är ett rovdjur och endast intar icke-animalisk föda via bytesdjurets magsäck. ESSENTIAL FOODS måltider påminner därför väldigt mycket om vargens föda så långt det är möjligt i form av ett högt köttinnehåll med stor andel färskt kött och de grönsaker/frukt/bär bytesdjuret skulle haft ätit.

Studier har visat att speciellt aktiva hundar har större risk för att bli anemiska om de uteslutande får protein från icke-animaliska källor, även om proteinintaget är det samma.

På ESSENTIAL FOODS tror vi att ett högt innehåll av kött i måltiderna ger friskare hundar. Det höga köttinnehållet säkrar att hundens aptit stimuleras av doft och smak, så att alla de goda näringsämnena äts med god aptit och inte lämnas kvar i skålen.

Aberdeen Angus Oxkött
Det säger liksom allt! Det bästa oxköttet i vårt sortiment. Oxkött har ett högt innehåll av protein och är naturligt rik på vitaminer och mineraler såsom B vitamin, zink och järn.

Zink är ett av de viktigaste mineralerna i hundens kost, då denna hjälper till med upptagningen av enzymer, hormoner och protein. Zink är också viktig för ett hälsosamt immunförsvar och omvänt kan zinkbrist vara direkt livsfarligt för hunden.

Studier har visat att naturlig källa till zink, som till exempel oxkött, ger ett högre upptag av zink än konstgjorda tillskott.

 Kyckling
Uppvuxna ansvarsfullt på jordbruk i Storbritannien. Alla kycklingarna är frigående utomhus. Kyckling är en rik källa till protein och essentiella aminosyror. Det är också en bra källa till vitaminer och mineraler som B vitamin och järn.

Järn är en viktig mineral för alla levande organismer, även växter behöver järn! Järn säkerställer att hundens kropp kan transportera syre in i de röda blodkropparna i kroppen och därmed generera energi – järn upprätthåller också vissa enzymers funktioner i kroppen.

(Det är också därför människor, som lider av järnbrist, blir trötta: Inget syre i blodet = ingen energi)

Anka
ESSENTIAL FOODS ankor kommer från Gressingham i Storbritannien, de rekommenderas av Animal Protection och är Red Tractor-certifierade (en engelsk certifiering som garanterar en hög standard). Dessa ankor är uppfödda med hänsyn till god djurhållning.

Förutom att tillföra utsökt smak och arom till måltiderna innehåller anka, liksom annat kött, protein, järn och B-vitaminer. Anka är också rik på omega-3 fettsyror och selen!

Lamm
Lamm som är uppfödda på gräs i Storbritannien. Lamm är proppfyllda med näringsämnen och är lättsmälta proteinkällor. Det är också en god källa till vitamin B12 och järn som hjälper till att hålla nerver och blodceller hälsosamma.

Fasan
Vild fasan, främst från det skotska höglandet. En helt unik källa till animaliska proteiner.

Protein är en vital del av hundens kost. Proteiner är uppbyggda av aminosyror och dessa aminosyror er essentiella för hundens celler och kan gro och reparera sig själv. Protein kan komma från både växter och djur, en för hunden ger kvalitetskött som proteinkälla den bästa aminosyra-balansen.

Duva
Vildduva, främst från Storbritannien, inklusive det skotska höglandet. En unik proteinkälla. Precis som fasanen är det här fåglar som en vildhund i denna delen av världen skulle döda och därmed passa in i den kost hunden ursprungligen var avsedd att äta.

Kalkon
Noga utvald kalkon, en källa till essentiella näringsämnen som riboflavin (B vitamin), kalium och selen.

Forskning har visat att selen boostar immunförsvaret i en lång rad djurarter, även hundar. Och omvänt har brist på selen visat hämma immunförsvaret.

Vilt
Rik på protein och naturligt hälsosamt. En god källa till järn och B vitaminer som B6 och B12.

B vitaminer är generellt viktiga för hundens hälsa och utan till exempel B6 har studier visat att hundar bland annat kan bli anemiska, dvs. få blodbrist.

Genom att tillföra hunden alla dessa olika proteinkällor täcker hunden inte endast sitt proteinbehov, den får också en hel stapel av andra viktiga näringsämnen såsom olika fettsyror, vitaminer och mineraler.

ESSENTIAL FOODS – det bästa från havet

Rik på näringsämnen, proppfullt med smak – flera av våra måltider och godbitar innehåller fantastisk fisk. Läs mer nedan och bli lite klokare!

Det är ingen hemlighet att skaldjur erbjuder viktiga fettsyror som Omega-3 och att de flesta hundar (och katter) är galna i både lukten och smaken av fisk.
Men varför är djur så tokiga i fisk och vilka fiskar är optimala för hunden?

Det finns fisk i den
Vildhunden (eller dess förfader, vargen) har inte slumpmässigt fått upp smaken för fisk. Anledningen till att hundar och andra djur har utvecklat en förtjusning till fisk och havsdjur är tack vare de viktiga näringsämnena och det naturliga proteininnehållet i dem. Dessutom har hundar utvecklat en aptit för mat som har en stark smak och lukt – och här kan vi alla vara överens om att fisk är ett självklart val.

Människan började äta fisk för över 40 000 år sedan – forskning har visat att de härliga fettsyrorna i fisk i kombination av annat kött och förmodligen också upphettningen av föda har gjort människans intellektuella utveckling möjligt. Det är okänt om vargar åt naturlig fisk samtidigt eller om detta började i samband med att en grupp vargar blev tama för ca 30 000 år sedan. Det är inte konstigt att hundar för eller senare har utvecklat en speciell smak för fisk.

Förutom att hjälpa hunden att utveckla ett intellekt som i större utsträckning gjorde det möjligt för dem att anpassa sig till den mänskliga livsstilen, har en kost med fisk också flera hälsofördelar. Du kan läsa mer om dessa nedan.

Den goda fisken
Även om de flesta skaldjur innehåller många utsökta fettsyror, vitaminer och mineraler finns det vissa fiskar som är bättre i hundens kost än andra.
En tumregel är att mata hundar med kortlivad fisk såsom lax, sill och torsk, snarare än långlivad fisk som tonfisk och svärdfisk, eftersom de senare ofta innehåller en högre kvicksilverhalt.
Kvicksilver i kosten för både människor och hundar kan vara giftigt i stora mängder, vilket är anledningen till att gravida kvinnor avråds från att äta till exempel tonfisk.

Med rå fisk är det också viktigt att vara medveten om benen, som kan vara farligt för hundar att äta, precis som det kan vara för människor. Fet fisk som lax och öring är utmärkta val att äta, men var försiktig så du inte ger för mycket för då kan det lätt medföra att hunden lägger på extra oönskad vikt.

ESSENTIAL FOODS använder färsk och torkad ren fisk, precis som hunden skulle äta dem i naturen.

Lax
Odlad skotsk lax från Atlanten. En unik källa till Omega-3 (både ALA, DHA och EPA). Varken hundar eller människor kan producera Omega-3 själva, så denna viktiga fettsyra behöver absorberas genom kosten.

Omega-3 har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper hundens leder och är speciellt bra till hundar med reumatoid artrit. Dessutom har studier visat att viktiga fettsyror som Omega-3 har en direkt effekt på hundens päls och kan lindra hudproblem som klåda, utslag och liknande.

Den oljiga fisken ger därmed en blank päls, stärker hudens immunförsvar och håller i allmänhet hud och hår friskt och starkt.
 
Öring
Fångas främst i Storbritannien. Precis som lax är öring en naturlig källa till essentiella fettsyror som hjälper hunden att behålla friska leder.

Öring, liksom andra fiskar, innehåller också protein och kalium. Det senare hjälper till att upprätthålla funktionen i hjärtat, nerver och musklerna, medan brist på kalium kan resultera i trötthet och bland annat njursten.

Sill och strömming
En annan viktig källa till Omega-3 med alla egenskaper som lax. Strömming är den lilla fisken som du hittar i vår TINY FISH DELIGHTS, direkt från Östersjön. Strömming är en liten sill som fångas norr om Kalmar med hållbar fångst.

En annan naturlig källa till Omega-3 i små bitar, kan du hitta i hundens kost genom olika godbitar.

Torsk
Du hittar torsk i våra ISLAND FISH DELIGHTS och LYNX, direkt från Island i påsen.

Torsk har ett högt proteininnehåll och ett lågt fettinnehåll – ett perfekt mellanmål som inte påverkar kaloribudgeten något nämnvärt.

All fisk, inklusive naturlig torsk, innehåller också bland annat vitamin D och vitamin B12, som hjälper till att upprätthålla ett hälsosamt nervsystem och immunsystem hos hunden.

Kolja
Kolja är släkt med torsk och liksom torsk kommer vår kolja från Island. Kolja är en ny fisk i vårt sortiment, som du hittar i de nya LYNX godbitarna. Kolja sågs ursprungligen som en finare fisk än torsk på Island och det är också koljan (Haddock på engelska) som är den ursprungliga huvudingrediensen i engelska Fish’n’Chips. En otroligt god fisk för både hundar och människor, med alla underbara egenskaper som torsk.

Fisk är alltså en väldigt viktig källa till fettsyror och vitaminer som hunden inte kan producera själv – och som evolutionärt kan ha spelat stor roll i hundens resa till att bli människans bästa vän än man kanske tror.

 

 

Essential stödjer alla duktiga människor bakom Sea Shepherd.
Just för att vi tillagar våra måltider med fisk så är vi glada över att kunna stödja alla duktiga människor bakom Sea Shepherd genom en donation för 2021, detta är en frivilligorganisation som gör ett enastående arbete för att skydda och bevara haven.

 

 

 

Stort tack till alla kunder som gör det möjligt för Essential Food’ s CHARITY PROGRAM att hjälpa djuren, både över och under havsytan. Här kan du se alla välgörenhetsgåvor : ESSENTIAL Charity program 2021