Månadens fokus i maj från ESSENTIAL FOODS

Essential Foods valpar

För att ge valpen den bästa starten på livet, är det viktigt att ha kunskap om kosten till valpar.
Växterna gror, blommorna blommar och i dag tar många valpar sina första steg – hur kan du se till att de små liven får den bästa starten?
Valpar är nästa oemotståndliga och du kan frestas att sticka ner handen extra djupt i godispåsen eller lägga extra mycket mat i skålen.

Essential Foods valp

När är hunden valp?
När en hund betecknas som en valp beror på rasen och storleken. När det gäller foder och utfodring, betecknas små hundraser som valp upp till ca 9–12 månader, mellanstora hundar upp till ca 10–12 månader och stora hundar upp till ca 12–14 månader.

Detta är dock inte exakt vetenskap och definitionen för en ”valp” gäller för hundar upp till ett år.

Valpens matvanor
Hundvalpen är från naturens sida van vid att endast äta på utvalda tider. Mamman är ute och jagar och kommer därefter hem och ger valparna mat och sedan blir det först mat efter nästa fångst.

En valp har svårt att hantera fri tillgång på mat, så det är viktigt att valpen utfodras på utvalda tillfällen. En generell rekommendation är att man börjar med tre till fyra mindre måltider om dagen för att sedan dra ner till två till tre gånger per dag ju äldre valpen blir.

En hundvalp utvecklas väldigt mycket på ett år. Lika mycket som ett människobarn upp till 14 år! Att ha kunskap om foder och fodring till sin valp är väldigt viktigt för att få en frisk hund. Överfodring kan leda till fetma och led- och skelettproblem senare i livet – läs mer om detta längre ner.

Låt alltid valpen äta i lugn och ro och tvinga inte valpen att äta. Om valpen inte visar något intresse för maten, rekommenderar vi, att man häller lite ljummet vatten på måltiden. Detta förstärker lukten och valpen brukar börja äta. Om detta inte fungerar, ha is i magen och ställ undan maten. När det är dags för nästa utfodringstillfälle sätt fram ny mat. Det lättaste sättet att få en kräsen valp/hund är att börja servera den populära leverpastejmackan😊 eller godis! Då vänjer du valpen snart att om den inte äter sin egen mat så får den snart något som är ännu godare. Så ha is i magen och servera ny mat vid nästa utfodringstillfälle på utsatt tid. Hundar som är friska kommer äta när den blir hungrig.

Hur mycket ska en valp äta – och när?
Nyfödda valpar dricker självklart mjölk hos sin mamma och när valpen är ca tre veckor gammal (och inte äldre än fyra veckor) kan de börja introduceras för valpfoder uppblött med vatten. Under normala förhållanden diar valpen fram till ungefär sex veckors åldern och från ca åtta veckors åldern kan de gå över helt till valpfoder. På så sätt hinner valpen vänja sig vid sitt nya foder under en relativt lång period.

Mjölkproduktionen hos honan är som högst under vecka fyra. Uttryckt i procent, producerar honan ca 75 % mjölk vecka 1, 95 % vecka två, 110 % vecka tre och 120 % vecka fyra för att sedan minska igen (Ruesse (1961). Meyer et al., 1985 undersökte mjölkproduktionens effekt vid olika antal valpar som honan hade. Denna undersökning visade att honans mjölkproduktion var linjär när antal valpar låg mellan en och fyra. Det vill säga mjölkproduktionen ökade med 1 % av honans kroppsvikt per valp. En ökning av valpar i en kull över fyra valpar visade att mjölkproduktionen inte längre var linjär. Om antalet valpar i en kull var mellan fem och åtta valpar såg man i försöket att mjölkproduktionen ökade med ca 0,5 % av honans kroppsvikt per valp. Över åtta valpar hittade man inget system i mjölkproduktionen.

Nyfödda valpar behöver ca 25 kcal/kroppsvikt (Kienzle et al., 1985). Växande valpar behöver ca två gånger så mycket energi som en vuxen hund jämfört med samma ras (Arnold & Elvehjem, 1939).

Kom ihåg att små tassar betyder liten magsäck. Valpars diet behöver anpassas till valpens storlek. Godis och liknande kan vara frestande att ge den lilla valpen, men tänk på att ta det försiktigt när valpen är liten och den eventuella extra godbiten bör räknas in i den totala fodergivan.

Underfodring:
Om man ger valpen för lite mat, får den i sig för lite energi, protein, fett, vitaminer och mineraler osv. Detta kan tydligast ses genom att valpen blir mager. Det organ som påverkas allra sist är storleken på valpens hjärna. Skelettet på valpen påverkas i hög grad av brist på energi, vilket kan minska eller stanna upp valpens växt. Som vuxen hund kan detta leda till skelettskörhet.

Överfodring:
Överfodring kan leda till övervikt eller fetma genom att mängden fett i kroppen ökas. Övervikt kan också leda till andra sjukdomar. Studier ända från 1974 och fram till idag påvisar effekten av överfodring, bland annat problem med skelettet och hjärtat, diabetes och ledproblem.

Hur mycket mat man ska ge en valp beror på storleken i kg och valpens ålder – och självklart på vilket foder man väljer. Varje foderproducent har sina egna utfodringsrekommendationer. Nedan hittar du ESSENTIAL FOODS utfodringsrekommendationer till valpar.
Länk till The BEGINNING produktblad: the_beginning_sv.pdf 
Länk till The BEGINING – LARGE BREED produktblad: the_beginning_large_breed_sv.pdf 

ESSENTIAL BEGINNING

När valpen är ca 10–12 månader kan den börja introduceras till hundfoder för vuxna hundar utifrån hundens övriga behov till exempel aktivitetsnivå.

Vilket valpfoder rekommenderar ESSENTIAL FOODS?
Vi har utarbetat två olika valpfoder, ett för valpar med förväntad vuxenvikt på under 15 kg (The BEGINNING) och ett för valpar med förväntad vuxenvikt på över 15 kg (The BEGINNING – LARGE BREED).

The BEGINNING rekommenderar vi från åtta veckors åldern (uppfödaren börjar vid 3–4 veckors åldern) fram till ca 10–12 månader och The BEGINNING – LARGE BREED upp till 13–18 månader, då större raser utvecklas långsammare.

Båda måltiderna är fullfodermåltider utan spannmål med bland annat färsk kyckling och and, torkad kyckling och and, sötpotatis, kycklingfett, färsk lax och örring, färska hela ägg och mycket mer.

Skillnaden mellan dessa två valpfoder är att The BEGINNING – LARGE BREED har ett lite lägre protein- och fettinnehåll än The BEGINNING, vilket är anpassat till den mer känsliga tillväxtkurvan. En felaktig sammansättning av måltiden med ett för högt innehåll av energi kan påskynda växten och ett felaktigt förhållande mellan kalcium och fosfor kan påverka skelettuppbyggnaden.

Det är därför av stor vikt att du rekommenderar det korrekta valpfodret till valpköpare och känner till skillnaderna på The BEGINNING och The BEGINNING – LARGE BREED!

ESSENTIAL FOODS måltider följer vår BOF-princip, som du kan läsa mer om genom att klicka på länken nedan:

Vad är Behavioral Optimizing Foods (BOF)?  (scrolla ner på sidan)