Månadens produkt i oktober: Microvital, Irish Mash och Glyx-Mash

Mash från St Hippolyt

Microvital, Irish Mash och Glyx-Mash månadens produkter i oktober

Alla dessa produkter finns alltid i lager! Hästarna älskar St Hippolyt´s Mash, den bästa på marknaden!

St Hippolyts MicroVital - koncentrat av organiskt bundna spårämnen för häst
MicroVital

MicroVital

Koncentrat av organiskt bundna spårämnen. Som kur till hästar, som har brist på spårämnen.
Återuppbygger balansen av de olika spårämnena. Brist på spårämnen bidrar bl.a. till blodbrist, mottaglighet för infektioner, allergi, dåligt foderutnyttjande, muskelspänningar, päls-, led- och hovproblem samt nervositet.

3 och 10 kg hink

 

 

IrishMash, St Hippolyt
IrishMash, St Hippolyt

Irish Mash –  har en mycket effektiv sammansättning av ingredienser, den utgår från det gamla traditionella receptet med vetekli och linfrön som sedan har vidareutvecklats genom att tillsätta bl.a. öljäst, vört och lite spannmål samt andra målinriktade ingredienser.

Irish Mash innehåller flera olika sorters fibrer för att gynna grovtarmsfunktionen hos hästen, och generellt förbättra hästens näringsupptag. Den innehåller också en blandning av oljefrön, t.ex. linfrön och solroskärnor.

Många av St. Hippolyts produkter innehåller de lättkrossade gula linfröna som inte är giftiga för hästen och behöver därmed inte kokas, vilket krävs av vanliga linfrön. Linfröernas mest kända egenskap är att de bildar ett skyddande slem när de blöttläggs eller kokas. Om man ger dem torra lägger det sig som en ”film” i tunntarmen som skyddar slemhinnan. Detta är inte lämpligt när man ger vanliga svarta linfrön eftersom de då bildar ett gift (vätecyanid), men det gör det alltså inte när de gula linfröna som används i St. Hippolyts hästfoder. Om man blöttlägger linfröna i kallt/ljummet vatten och låter det stå i ca 30 minuter lägger sig denna ”film” istället i magsäcken och skyddar därmed magsäckslemhinnan.

I Irish Mash har de gula linfröna en viktig funktion och många hästägare upplever en viktuppgång hos svårfödda hästar samt att hästarna får en fin och glansig päls. Öljästen som finns i St. Hippolyts Irish Mash kommer från St. Hippolyts egna ölbryggeri. Öljästen är därmed en restprodukt från när man brygger öl och det produceras endast så mycket öl som det behövs för att få öljäst till St. Hippolyts hästfoder.

Har ni vägarna förbi Dielheim i Tyskland stanna då till på St. Hippolyts ölbryggeri och provsmaka ölen, den är fantastisk god! Öljästens funktion i hästen är välkänd, dels har den ett högt innehåll av B-vitaminer och dels främjar den grovtarmsfloran till att mer effektivt utnyttja grovfodret. Jag, Agronom Annica Larsson, skulle vilja påstå att ni inte hittar en Irish Mash som liknar denna, flera välkända profiler inom hästvärlden som är ute och reser mycket har sagt att de har provat alla sorters Mash men det finns ingen lika bra som St. Hippolyts Irish Mash.

 

Glyx-Mash, St Hippolyt
Glyx-Mash, St Hippolyt

Glyx Mash –  är en ny produkt som vänder sig till hästar som bör reducera sitt intag av stärkelse och socker, t.ex. hästar med EMS, Cushing Syndrom, hästar som fått fång eller ligger i riskzonen, hästar med magsår, hästar som får korsförlamning eller PSSM.

Denna nya produkt innehåller groddar, lucern och alphö, olika kryddörter, linfrön och öljäst enligt grundreceptet men stärkelse- och sockerinnehållet är kraftigt reducerat.

För bästa effekt med båda produkterna, tack vare innehållet av både öljäst och linfrön, ska man blötlägga St. Hippolyts Mash i ljummet vatten i ca 15 minuter så att jästen kan ”aktiveras”. På sommaren kan man blöttlägga Mash i kallt vatten och då låter man det stå i ca 30 minuter. Detta är för att hästen ska kunna utnyttja jästens fulla funktion. Det är samma princip som när jäst används vid bakning när man blandar jästen med ljummet (fingervarmt) vatten.

Hästarna älskar St. Hippolyts Mash och den är väldigt bra bl.a. att ha med sig på tävlingar eller andra tillfällen när hästen inte gärna vill dricka vatten. Man häller då upp 10 liter vatten i en hink och lägger ner ca 200 g Mash och hästen kommer sörpla i sig allt vattnet. St. Hippolyts Mash är ett dietistiskt tillskottsfoder till hästar med kronisk störd grovtarms- eller tunntarmsfunktion under rekonvalescens samt vid undervikt.
Rekommenderad mängd ca 300 g till en 500 kg häst 2-3 gånger per vecka, men gärna varje dag under foderbyten, stallbyte och tävling. Eftersom hästar älskar St. Hippolyts Mash kan den användas som belöning och återhämtning efter hårdare arbetspass eller bara för att unna hästen lite lyx i vardagen.