Månadens produkter en bra sommarfodring

En bra sommar­fodring är viktig för hästens välmående resten av året

Det kan vara mycket energi i det gröna gräset i början av sommaren och då kan foderstaten behöva justeras, men även om mängden tillskottsfoder reduceras måste hästens vitamin- och mineralbehov täckas. Sedan i slutet av juli början augusti börjar ofta proteinnivån sjukna i gräset och vissa hästar kan behöva ges extra protein. Men det är olika på beten och hästar så man får ha lite koll på sin häst så den inte faller ur. Det är även viktigt att hästarna inte går på för lite bete så de inte får sitt tuggbehov tillfredställt. Nu vill man ju gärna spara på höet till hösten så byt hellre beteshagar och mocka noga och betesputsa emellan.

Vi har sammanställt lite bra produkter inför sommaren:

Semper Cube betesmineraler

Semper Cube – Den praktiska spannmål- och glutenfria mineraltärningen till bete och stall
SemperCube är ett lämpligt mineraltillskott till hästar på bete eller till lättfödda hästar som endast får en liten mängd kompletteringsfoder eller enbart grovfoder.
Behovsinriktad vitamin- och mineraltilldelning baserade på näringsrika och välsmakande råvaror som oljehaltiga frön, morötter och beståndsdelar från frukt.
 • Enkel hantering pga. ”bit”-formen
 • Passar lättfödda hästar och hästar som inte tål spannmål
  (lågt innehåll av socker och stärkelse)
 • Organisk bundna spårämnen säkrar ett högt upptag

Utfodringsrekommendation:
15-25 g per 100 kg kroppsvikt dagligen som komplement till grovfoder och/eller bete.

 

GKM -Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic –  Mineralfoder för hästar
Pelleterat mineralfoder anpassat till behoven i de nordiska länderna. Gemüse-Kräuter-Mineralien (GKM) Nordic innehåller alla mineraler, spårämnen och vitaminer som hästen behöver. Torkade grönsaker, frukt, oljefrön och örter ger en god smak, hög smältbarhet och därmed ett högt upptag.
 • Nordiskt mineral- och vitamintillskott
 • Högt innehåll av organiska spårämnen
 • Baserad på naturliga ingredienser
Utfodringsrekommendation
Ca. 20 g per 100 kg kropps­vikt dagligen som komplement till grovfoder och/eller bete.
GlyxMash – Spannmålsfri mash till lättfödda hästar och ponnyer
En fiberrik mash som är särskilt framtagen för hästar som har behov av en utfordring som är skonsam för magen och samtidig har ett lågt innehåll av kolhydrater. Glyx-Mash understödjer och återupprättar tarmfunktionen.
Spannmåls-, gluten- och melassfri
Lågt glykemiskt index
Prebeotisk och utresandeUtfodringsrekommendation
70-250 g per 100 kg kroppsvikt dagligen blandas i 1,5-2 gånger så mycket ljummet vatten (max 40 grader). Låt stå i ca 15 minuter innan utfodring. Under sommaren kan kallt vatten användas, låt då mashen stå i 30 min innan utfodring. Ges 3-4 gånger per vecka, vid behov kan en mindre mängd ges dagligen.

HestaBar Mineralbars

HestaBar är ett praktiskt och välsmakande vitamin- och mineraltillskott
Den görs i barform, precis som vår välkända produkt CuraColon. Vitaminer och mineraler är balanserade efter nordiska förhållanden och kommer i en naturlig form med organiskt bundna mineraler, så att de lättare kan tas upp och utnyttjas optimalt av hästen.. Produkten är heltäckande och kan därför användas året runt, oavsett om hästen är installad eller på bete.

Utöver detta briljerar HestaBar genom att det innehåller över 80 olika örter, esparsett, rotfrukter, oljefrön och fruktfibrer som tillför en enorm och viktig diversitet till hästens mikrobiota i tarmen!

 • Ett högt och varierat innehåll av näringsämnen från örter, rotfrukter och fruktfibrer
 • Organiskt bundna mineraler anpassade till nordiska förhållanden
 • Smakrik och enkel utfodring i barform

Utfodringsrekommendation
Som vitamin- och mineraltillskott till grovfoder och/eller bete
Stor häst (600 kg) 3 bars dagligen
Mindre häst/ponny (350 kg) 1,5 bar dagligen