Månadens fokus i mars från ESSENTIAL FOODS

Månadens fokus mars: Ökad rörlighet

Verkar hunden mindre aktiv och har besvär med att till exempel hoppa och gå i trappor? Enligt ett flertal studier kan det finnas risk för att hunden har problem med lederna då.
En hunds led är under konstant belastning och studier visar att speciellt hos större raser samt äldre hundar är ledproblem eller artros ett vanligt fenomen. Även yngre hundar kan få problem med stela leder och minskad rörlighet, speciellt om hunden har ökad belastning i form av intensiv motion eller övervikt.

Det är viktigt att reagera tidigt så hunden inte får besvär med smärta eller förlorar sin mobilitet. I månadens fokus tittar vi närmare på vad ledproblem hos hundar är och vad du kan göra för att hjälpa hunden.

Vad är artros hos hundar?
Artros förekommer hos både hundar och människor. Det är ett kroniskt tillstånd där brosket runt  lederna bryts ner. Normalt bryts brosket ner och byggs upp kontinuerligt, men när hunden utvecklar artros sker nedbrytningen av brosket snabbare än uppbyggnaden. När brosket inte byggs upp ordentligt gnids skelettdelar mot varandra, vilket leder till smärta, obehag och inflammation som minskar hundens rörlighet.
Detta är vanligast runt höftleden, armbåge, knä och ryggrad.

Vilka är symptomen?
Enligt de flesta studier är symptomen för ledproblematik till exempel mindre aktivitet, stela ben, besvär att hoppa och resa sig, besvär med att gå i trappor eller att hunden ofta börjar slicka eller ”bita” på sina ben.
Ledproblem upplevs ofta som värre på vintern, vilket du säkert känner till om du har en hund eller känner någon som har en hund med artros. Stela ben och en lätt haltande gång är ofta mycket tydligare när temperaturen faller.

Vad kan man göra?
Om det är mildare artros, finns det lyckligtvis olika saker man kan göra för att hjälpa hunden:
Motion: i stället för att gå långa, intensiva gå- eller löprundor, kan man gå kortare och mer avslappade turer med hunden, eftersom det är viktigt att lederna hålls i gång. Motion är också viktigt om hunden är överviktig då detta belastar lederna.
Kosttillskott: Det finns flera vetenskapliga belägg för att Omega-3 i kosten kan hjälpa till att få ner inflammationer i lederna. Det har också presenterats flera studier på att omega-3 från fiskolja kan minska behovet av smärtlindrande medel. Omega-3 fettsyror finns i många olika typer av foder och som separata kosttillskott.

Därutöver visar studier på både människor och hundar att en hög koncentration av antioxidanter i maten/fodret kan hjälpa, då dessa neutraliserar ämnen som frigörs under inflammation och som kan förvärra nedbrytningen av brosk.

Om du har en hund som du misstänker lider av en sjukdom som till exempel artros, bör du alltid kontakta veterinär.

Vilket foder rekommenderar ESSENTIAL FOODS?
Alla ESSENTIAL FOODS måltider innehåller antioxidanter och omega-3 fettsyror. Till exempel HIGHLAND LIVING och NAUTICAL LIVING innehåller också extra omega-3 som kommer från de ingredienser som finns i de olika produkterna som till exempel sill och lax.

Många av våra kunder upplever också att kondroitin, vilket kan tillföras i kosten i form av vår MOBILITY BLEND, kan göra skillnad, men detta är inte dokumenterat. Kondroitin finns också i alla ESSENTIAL FOODS måltider.

Både OMEGA-3 OIL och MOBILITY BLEND kan tillföras fodret, så valet av måltid kan väljas efter hundens andra behov. Ett naturligt tillskott av omega-3 finns också i vår läckra TINY FISH DELIGHTS.

Önskar du läsa mer om artros och ledproblem, hittar du mer information här:
Studie om användning av fiskolja till hundar med artros
Studie om användning av fiskolja till husdjur
Studie om omega-3 mot inflammation i samband med artros hos hund